"הגננת המתעללת" מדגימה היטב את הצורך בצילום בתוך גני ילדים

כרמל מעודה, אשר קיבלה את הכינוי הלא מחמיא בעליל "הגננת המתעללת", הדגימה את הצורך הקרדינלי בצילום בתוך גני ילדים, שהרי מה שיוצא דופן בפרשה הזאת, הוא לא רק כתב האישום החמור במיוחד כנגד הגננת, שהרי היא מן הסתם תישפט לחומרה ותקבל עונש מאסר בפועל. מה שבאמת יוצא דופן כאן הוא התיעוד המצולם: אין דרישה בחוק לצילום בגני ילדים, וההחלטה להציב מצלמות היא בפועל עניין של רצון של כל גננת.

למצלמות יש חשיבות ראייתית אדירה במקרה של פגיעה בתוך גני ילדים: במקרה של הגננת המתעללת מדובר בפעוטות, להם ממילא אין יכולת ורבלית. אולם גם בגילאים בהם ילדים יכולים לדבר כמו בגילאי גן למשל, הילדים לרוב לא מעידים בבית משפט, אלא נחקרים על ידי חוקר ילדים במשטרה, והוא זה שאמור להעיד במקומם במקרה של העמדה לדין. חוקר ילדים הוא שוטר אשר עבר הכשרה מיוחדת לנושא, והוא היחיד שרשאי לקבוע האם ילד יכול להעיד בבית משפט, והוא גם זה שמעריך את מהימנות הדברים שמוסר ילד שנחקר בפניו.

חקירת ילדים היא לרוב חקירה די מייגעת עבור הילדים, שהרי החוקר בוחן את יכולתם של הילדים להבין מושגים מופשטים, ואת יכולתם להבדיל בין מציאות לדמיון או בין אמת לשקר, על ידי מבחנים מייגעים אשר נראים לעין בלתי מקצועית מוזרים מאד. היות וההורים לא ששים שהילדים שלהם ייחקרו באופן הזה, ולאור העובדה שלא פעם העדויות של הילדים בפני החוקר חלשות מבחינת משקל ראייתי, בדרך כלל יש לתביעה בעיה ראייתית להגיש כתבי אישום במקרים של פגיעה בילדים.

לא אחת נכנסים אלי לקוחות למשרד, הורים שהרגישו שהשמיים נפלו עליהם כאשר גילו שהילד שלהם נחשף להתעללות, ומבקשים להביא לדין את המתעלל.  לצערי לא אחת אני ממליץ להם שלא לערב את המשטרה בתיק, בגלל הנושא של הקושי הכרוך בחקירת ילדים, אל מול הסיכוי הלא גדול להביא להגשת כתב אישום בסופו של דבר. לעומת זאת, כאשר ישנן מצלמות, המצב הראייתי של התביעה טוב לאין שיעור, מה שמגביר את האכיפה במקרים האלו, ויכול להביא למניעה או לפחות הפחתה של הישנות מקרים כאלו בעתיד.

קיימת חשיבות ראייתית להצבת מצלמות בגני ילדים

צילום כאמצעי  מניעה

נכון, מצלמות מביאות לפגיעה בזכות לפרטיות, הן של הגננות והן של הילדים. כאשר מדובר בגן פרטי, הדבר בעייתי אף יותר, שהרי מדובר לא אחת בביתה הפרטי של הגננת, וכן ממילא הזכות לחופש העיסוק מוגנת בחוק יסוד אשר נותן לה מעמד מיוחד. אנחנו כנראה לא נרצה שלכל ההורים בגן יהיה "שידור חי" של הגן בכמה זוויות ישירות לנייד שלהם 24/7. עם זאת, נראה כי המחוקק צריך למצוא את האיזון הנכון בין הפגיעה בזכות לפרטיות והזכות לחופש העיסוק, אל מול זכותם של הילדים לשלמות גופם ובריאותם, וכן זכותם של ההורים "לישון בשקט", בידיעה שהם יכולים לסמוך על כך שהילד שלהם נמצא במקום בטוח, ולא חשוף להתעללות מחרידה כמו במקרה הזה.

לסיכום, אומר שהתופעה של התעללות בגני ילדים כנראה נרחבת ממה שרוב האוכלוסייה נוטה לחשוב, וזאת משום שמקרים רבים לא מגיעים לבית משפט ולא נחשפים עקב הקשיים הראייתיים הכרוכים בחקירת ילדים. עם זאת, חיוב בחוק של הצבת מצלמות ישנה את התמונה תרתי משמע.

חייגו 073-3744418 או השאירו פרטים

פוסטים נוספים בנושא: